Przedsiębiorca prowadzi działalność gospodarczą. Głównym PKD firmy jest kod 10.71.Z - Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek. W ramach prowadzonej działalności przedsiębiorca zajmuje się wytwarzaniem w piekarni produktów takich jak: chleby i bułki różnego rodzaju, bagietki, chałki, drożdżówki, ciasta, ciastka, bułka tarta.
W sprzedaży poza pieczywem i słodkimi wypiekami, zgodnie z PKD 10.85.Z - Wytwarzanie gotowych posiłków i dań, przedsiębiorca posiada również świeże kanapki, tortille na zimno i sałatki w jednorazowych opakowaniach na wynos. Produkty te robione są na terenie piekarni i sprzedawane jako już wyroby gotowe.
W 2025 r. przedsiębiorca chciałby zmienić formę opodatkowania firmy z podatku liniowego na ryczałt od przychodów ewidencjonowanych.
Piekarnia. Stawka ryczałtu
W związku z tym, przedsiębiorca chciałby wiedzieć, czy prawidłowe będzie odprowadzanie podatku w wysokości 5,5% od przychodów ze sprzedaży wyrobów piekarniczych.
Jak ocenił Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, przychody uzyskane z opisanej działalności polegającej na sprzedaży wytwarzanych wyrobów stanowią przychody z działalności wytwórczej. Jako takie, przedsiębiorca powinien opodatkować je stawką podatku w wysokości 5,5%.
Interpretacja indywidualna Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej 18 grudnia 2024 r., sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.772.2024.1.MAP